Klinička ispitivanja

Zasigurno ste morali donositi brojne odluke otkad vam je rečeno da bolujete od raka. Jedna od najvažnijih odluka je odabir najadekvatnijeg tretmana konkretno za Vaše stanje. Možda ste čuli za klinička ispitivanja koja se obavljaju na tipu raka kojeg i vi imate ili Vam je netko iz tima koji vas liječi spomenuo kliničko ispitivanje.

Klinička ispitivanja pomno su kontrolirane studije koje su rađene s pacijentima volonterima. Provode se da bi se pobliže objasnili novi tretmani i procedure.

Ako želite sudjelovati u kliničkom ispitivanju, morate najprije pitati Vašeg liječnika provodi li klinika ili bolnica u kojoj se liječite klinička ispitivanja. Postoje uvjeti koje morate zadovoljavati kako biste mogli sudjelovati u bilo kojem kliničkom ispitivanju. Ako Vam bude odobreno sudjelovanje u kliničkom ispitivanju, na Vama je odluka hoćete li se stvarno uključiti ili ne.
Klinička ispitivanja jedan su način da se liječenje raka podigne na najveći mogući nivo. Jedini su način da liječnici što bolje nauče metode za liječenje raka. No ipak nisu za svakoga pravo rješenje.